• FÄRGANALYS

FÄRGANALYS.

Med rätt nyanser på kläder och makeup kan du faktiskt se många år yngre ut. Ögonen förstärks och huden får en frisk och mer ungdomlig framtoning. Som bonus slipper du de dyrköpta felköpen. Så nog är det värt att lägga ner lite möda på att fundera ut vilka dessa nyanser är.

JOHANNES ITTEN.     Grunden till dagens moderna färganalys lades redan på 1920-talet av konstnären, och läraren vid Bauhausskolan, Johannes Itten. Han upptäckte efter en övning att eleverna omedvetet valt färger till sina målningar som harmonierade med deras egen hud-, hår- och ögonfärg. Istället för att bara kalla färggrupperna för A, B, C och D valde han den mer poetiska årstidsindelningen med utgångspunkt från naturens skiftningar.

VÅR, SOMMAR, HÖST, VINTER.   Varma färger har gul underton och kalla blå. Detta är lätt att se om du har ett färgprov att jämföra med när du handlar kläder och makeup. Vårfärgerna är klara och ljusa med varm underton. Sommarfärgerna svala, och lite mer dämpade. Höstfärgerna varma och mustiga med gul underton. Vinterfärgerna kalla och isiga med blå underton

Vivien Leigh i rätt röd i Borta med vinden, 1939.

FÄRGANALYS ENDAST FÖR FILMSTJÄRNOR.   Färganalysen användes från början endast av filmen och teatern. Dels för att få skådespelarna att se så bra ut som möjligt, men också för att få fram rollens speciella karaktär. Först på 80-talet slog färganalysen igenom på allvar för oss vanliga dödliga, och nu på 2010-talet har den åter fått ett välförtjänt uppsving.

Mette-Marit i rosabeige jacka design Valentino.
Softa toner klär den som är sommar. Softa toner klär den som är sommar.

METTE-MARIT EN SVAL PRINSESSA.     Bäst klär du i färger som har samma eller liknande karaktär som dina egna färger. Ett bra exempel på detta är Mette-Marit av Norge. Hon väljer mycket fördelaktigt de lite ljusare nyanserna i den svala färggruppen sommar.

PENGAR ATT TJÄNA IN.     En professionell färganalys är verkligen jättebra och något man har nytta av i många olika sammanhang. Vid köp av dyra basplagg, makeup och glasögon finns stora pengar att tjäna in på att det blir rätt. Och vardagen blir så mycket enklare med en färgkoordinerad garderob. Inte minst på morgonen när man snabbt vill hitta kläder som passar ihop.

EWA SJÖLIN

Färgpass sommar.

6

Rätt underton på hårfärg, smycken, makeup och överdelar är A och O för en fräsch look. Boka tid hos ett proffs och få vetskap om dina lyftande nyanser. @studioaroma @farganalys @hud_halsa #färganalys #färgrådgivning #presentkort #vågablandafärger #oscardelarenta #nylook