• FAQ

Vanliga frågor och svar.

Hur gör jag om jag vill följa modet och säsongens stora trendfärg förvandlar mig till en blek mus?
Du kan ändå bära den men i mindre detaljer som accessoarer. Att ha en gul väska är inte samma sak som att ha en gul polotröja. Det viktigaste är nämligen vad du har närmast ansiktet, eftersom det är den färgen som får störst effekt.

Jag har nyligen färgat håret i en helt annan färg än min naturliga, kan jag ändå göra färganalys?
Har du färgat håret täcker man över det under färganalysen. Förhoppningsvis har du valt rätt hårfärg annars blir det att boka tid hos frisören. Håret ramar in hela ansiktet, så det är förstås viktigt att det blir rätt.

Jag vill gå på färgrådgivning, men hur går det till?
På samma sätt som hos frisören blir du placerad framför en stor spegel med bra dagsljusbelysning. Färgkonsulenten draperar dig sedan i många olika varma och kalla nyanser för att komma fram till just din färgskala. Du kommer att se en dramatisk skillnad i ansiktet mellan olika färger. Tips på passande färgkombinationer och en fin vardagsmakeup brukar också ingå. Det hela tar cirka 1,5 timme. Och du kommer inte att ångra dig.

Vilken årstid passar i linnefärg?
Färgen kitt (ofta i linneplagg) är neutral och kan användas av samtliga årstider. Kombinera med dina årstidsfärger.

Kan jag använda färger från en annan årstid. Jag är vår och gillar sommarens ljusblå nyans?
Visst kan man kombinera sin färgskala med färger från en annan årstid. På dig blir det fint med ljusblått som accentfärg till varmbeige eller kamel. Det viktiga är helheten, att den egna färgskalan dominerar. I vårens färgpass finns en varm ljusblå med röd underton som är så snygg på skjortor till din färgskala. Har namn som ljust blålila eller periwinkle. Missa inte den.

Jag har blont hår, är det kört för mig att ha svarta kläder om jag gör en färganalys? 
Man kan använda svart även om det inte passar den naturliga färgskalan (med vissa reservationer). Det kan vara fint om man är ung och särskilt snyggt blir det som kontrast till blont hår. Men är man lite äldre får man se upp eftersom svart har en förmåga att suga energi ifrån utseendet. En annan färg närmast ansiktet lättar upp.

Jag har bara svarta skor. Vad finns det för alternativ (vill inte ha knallfärger)?
Skor i beige är ett snyggt alternativ till svart och brunt. Varmbeige och kamel för vår och höst. Gråbeige och rosabeige toner för sommar och vinter. Kom ihåg att matcha med snygga strumpor ton-i-ton med skorna.

På mitt nya jobb är det viktigt att se välklädd ut. Jag fick nästan panik när jag öppnade min garderob som är en blandning av precis alla färger. Var börjar jag?
Börja med att bestämma dig för en basfärg till kavaj, kjol, byxa, skor och väska. Lägg även till ett par klassiska blå/mörkblå jeans, en skjorta i "din vita" färg och en snygg kofta. Välj sedan toppar, tröjor och tunikor i accenter som matchar dina basfärger. (Har du ett färgpass utgår du enkelt från färgproverna som visar vilka dina basfärger och accentfärger är).
När du fått ihop garderoben kan du sedan välja en accentfärg på en uddakavaj, byxa eller kjol. Eller kanske du vill ha en väska och ett par skor i en klatschig färg.  Låt fantasin flöda och få inspiration från modereportage och från skyltfönster för att hitta nya färgkombinationer. Hos ZARA och Massimo Dutti hittar du snygga plagg i bra kvalitet i förhållande till priset.

Jag är vinter, passar jag bara i silversmycken? Kan man blanda guld och silver?
Att mixa silver och guld är jättesnyggt och en självklarhet hos fina modehus som Chanel. Klockan i svart och guld som syns på bilden nedan, är ett exempel där kallt och varmt är blandat på ett raffinerat sätt. Men vill du bära en enda metall så är silver eller vitt guld oftast finare till din färgskala än rött guld, som passar de varma årstiderna bättre.

Ska jag välja vit eller elfenbensvit brudklänning?
Prova vitt och elfenbensvitt mot ansiktet. Växla mellan de två nyanserna och se vad som händer i ansiktet. Är du varm så tar den vita bort all färg från ansiktet medan den i elfenben ger fräsch, fin lyster. Klär du i kalla färger ser du nästan gul (och trött) ut av elfenben medan den vita lyfter och ger klar hy och en piggare look. Det brukar synas ganska tydligt vad man passar i när det gäller nyanser av vitt. Så ta dig tid framför spegeln, det är ju viktigt att brudklänningen känns perfekt. 

Kan man ändra årstid?
Din färgskala är samma hela livet, du ändrar t. ex. inte årstid när du är brun eller när du blir äldre. Däremot kan du passa bättre och sämre i färgerna inom gruppen när de egna färgerna förändras.