• BLOGG

2018

Kan man bära ett par färgglada strumpor till svarta kostymbyxor? Svaret är ja! En dos färg tillför alltid något spännande till klädseln.

Det svenska strumpmärket Happy Socks undervarumärke Hysteria erbjuder lite lyxigare strumpor för kvinnor. Många snygga modeller som ger precis det lilla extra som behövs för att förvandla något strikt och neutralt till något spännande. Det räcker ju att strumporna kikar fram lite under byxbenet för att det ska hända något. 

Lurexstrumpan Emma, Happy Socks Hysteria.

Mjuk bomull och glittrande lurex i strumpan Judit, Happy Socks Hysteria.

Färgglatt & dressat för män

Dressed square optic sock från Happy Socks dressade serie för män.


Kolla även in Happy Socks dressade strumpor för män, designade för att vara både dressade och personliga i ett. Säkert har du sett den välklädda affärsmannen Peter Jones i Dragon´s Den, som alltid låter ett par färgglada strumpor skymta fram under den korrekta kostymen och visa att här finns en spännande personlighet.

EWA SJÖLIN, NY LOOK

Välj finish på dina smycken efter din årstid - det gör faktiskt stor skillnad för ditt utseende. Om du är sommar eller höst blir smycken med borstad yta extra klädsamma eftersom softade/dämpade toner smickrar dina färger. Är du vår eller vinter ska du istället satsa på blanka metaller, det gäller ju att lysa lite extra för dessa årstider.

Guldöhängen med en mattare yta - väldigt snyggt på dig som är höst.   Bild: Kalevala

Guldring med blank finish är att föredra om du är vår. Bild: Efva Attling

Blankt silver och diamanter ger perfekt strålglans till den som är vinter. 

Bild: Vivianna Torun för Georg Jensen

Halsband i borstad silver - soft och elegant för dig som är sommar. Bild: Lapponia

Örhängen i blankt silver passar dig som är vinter. Bild: Efva Attling

Halsband i matt silver perfekt för dig som är sommar. Bild: Georg Jensen

Örhängen i brons harmonierar bäst med den som är höst. Bild: Kalevala

Diamanter i blankt guld för vårkvinnan. Bild: Emma Israelsson

EWA SJÖLIN, NY LOOK

Kommentera gärna:

Bra färger för ett quicktest.
Silver och fuchsiarosa klär den som är kall medan guld och orange toner passar den varma bättre. (Bild ur Git Varés bok om färganalys och makeup.) Silver och fuchsiarosa klär den som är kall medan guld och orange toner passar den varma bättre. (Bild ur Git Varés bok om färganalys och makeup.)
Vill du göra ett quicktest för att snabbt se om du är varm eller kall? Det finns ett enkelt sätt som tydligt visar vilket alternativ som gör dig fräsch - och vilket som bara får dig att se trött och glåmig ut.

Börja med att hålla ett guld- och ett silverfärgat tyg mot ansiktet och växla mellan dessa framför spegeln. Iakttag vad som händer med ansiktet - vilket av alternativen ger dig en fräschare look. Gör sedan samma sak med ett tyg i starkt rosa (fuchsia) och ett tyg i orange.
Vanligt är att huden blir gul av guld och orange om man är kall (sommar, vinter) och blek och ojämn av silver och rosa om man är varm (vår, höst). 

Kunskapen om din hudton underlättar inköp av t.ex. foundation, hårfärg och smycken.
  • En foundation ska vara så exakt man kan komma den egna hudtonen. Den ska i princip kunna appliceras utan att man tittar sig i spegeln. Gula, gyllene toner är för dig som är varm medan rosa toner är för dig som är kall. Ta hjälp av expertisen i skönhetsdisken för att få exakt rätt ton.
  • Håret ramar in hela ansiktet och rätt färg ger ansiktet ett lyft när det stämmer med din hudton. Exempel på varma, blonda hårfärger är guldblond och jordgubbsblond. Kalla blonda platinablond och askblond. Exempel på varma bruna färger är kastanj och koppar. Violettbrun och askbrun är kalla. Köp din hårfärg hos frisören så blir det rätt.
  • Smycken i silver, vitt guld och platina klär den med kall hudfärg bäst och gult guld och koppar den som är varm. Mixat silver och guld liksom roséguld passar till både varm och kall.
EWA SJÖLIN, NY LOOK
Snyggt matchat av Helen Mirren.

Letar du nytt arbete? Då bör du lära dig hur du med enkla medel kan ta hjälp av haloeffekten. Det personliga varumärket, alltså du själv och vad du utstrålar, är betydligt viktigare än att kunna skriva ett perfekt CV.
 
Vid en anställningsintervju har du blivit bedömd efter 7 sekunder. Det du hinner på den tiden är i stort sett bara att ta i hand och presentera dig. Alltså är det ganska smart att lägga ner tid på saker som kläder, frisyr, leende och handslag. Detta handlar inte om utseendefixering utan om psykologi.
 
Utnyttja dessa tre punkter inför anställningsintervjun.

  • Klä dig snyggt i en stil som passar din personlighet och det företag du träffar
  • Öva in ett lagom fast handslag
  • Blixtra av ett naturligt leende

Nu har du tillskrivits en massa positiva egenskaper innan du knappt öppnat munnen.  Intervjuaren tycker att du är vänlig, professionell, generös, förtroendeingivande, attraktiv, ärlig, och själva intervjun flyter på så mycket enklare - inte minst om du är lite blyg som person. Och det har du haloeffekten att tacka för.
 

EWA SJÖLIN, NY LOOK

LTS – Psykologi A
När man bedömer en person utifrån en enstaka egenskap kallas det haloeffekten. Det innebär att om vi ser en person som vi tycker ser trevlig ut, tror vi också att personen är vänlig, generös och bra på andra sätt. Det motsatta omdömet gäller också. Forskare har visat att detta påverkar alla våra vardagliga sammanhang.
Vid t ex en anställningsintervju gäller det därför att försöka se positiv och ordentlig ut om man vill få jobbet. Om det är ett jobb som utkastare på en pub, är det kanske en fördel att se sträng och stark ut. Det finns ett engelskt talesätt som lyder " You never get a second chance to make a first impression" (bet. ungefär "du får ingen andra chans att göra ett första intryck").

Några råd inför det viktiga köpet.

Häng inte upp dig på fördomar som att ett kantigt ansikte inte klär i kantiga glasögon, eller att ett runt ansikte inte passar i runda former. Det beror helt och hållet på om man vill framhäva eller förvilla intrycket av ansiktsformen. Be om smakråd av ett proffs och ta bilder på dig själv i olika modeller och jämför.
 
Hur du klär dig spelar också in vid valet av glasögonbåge. Använder du varma eller kalla färger, sportiga eller klassiska kläder.
 
Har du snygga glasögon är snygga ögonbryn nästan ett måste. Ett par välplockade ögonbryn lyfter och öppnar upp ögonen även om du är helt osminkad.

Om du har röda glasögon är det viktigt att läppstiftet eller läppglansen matchar och inte drar åt en annan nyans. Rouget bör vara i samma ton och placeras på kindbenet kant i kant med bågarnas ytterkant. Glasögon och makeup kan tillsammans ge det verkliga lyftet så boka gärna tid för makeuprådgivning när du fått dina nya glasögon.

Efter alla kraftiga svarta glasögonbågar kommer nu även mer lätta och luftiga modeller... (Båge från Prada)
...runda bågar... (Båge från Mykita)
...och transparenta i ljusa och mjuka färger är en annan stor trend... (Båge från Miu Miu)
...liksom små glasögonbågar i kattmodell som gärna ska sitta lite ner på näsan. (Båge från Vint & York)

EWA SJÖLIN, NY LOOK

Din personlighet styr om du är klassisk, naturlig eller kanske dramatisk. Dina egna färger visar dig till de bästa färgvalen. När du hittat rätt kommer du att känna dig både snygg och bekväm. Här följer några tips på hur man kan arbeta fram sin basgarderob. Lite jobb, men skönt att få det gjort och slippa morgonens garderobdilemma.

1. Planera

Börja planeringsarbetet med att kritiskt granska varje plagg i din garderob. Gör dig av med allt som du inte använder. Det som blir kvar är din stil - det du tycker om. 

2. Bestäm budget

Har du liten klädbudget, glöm allt vad impulsköp heter. Köp kvalitet så långt som möjligt och sköt dina kläder väl. Följ tvättråden och häng alltid upp kläderna på bra galgar.

3. Tänk på behoven

Vad behöver du för kläder egentligen, jobbar du på bank, dagis eller hemma? Även om spetstoppen är underbar så kanske du bara kommer att använda den en enda gång - avstå.

4. Välj färg

Håll dig till en eller två basfärger så att plaggen i din garderob blir lätt att kombinera. Välj de dyra plaggen som dräkt, kappa, kostym och handväska i basfärger så håller de i många säsonger. Säkra basfärger som enkelt kan kombineras med andra färger är beige, brunt, grått, svart, marin, mörka gröna nyanser, vinrött och plommon.
 
Förslag på basfärger:
Om du är VÅR. Elfenben-Kamel och Varmt Beige-Varmt Marinblå 
Om du är SOMMAR. Blågrått-Marin och Rosabeige-Rosabrun
Om du är HÖST. Mörkbrun-Mörk Oliv och Kamel-Rostbrun
Om du är VINTER. Blyertsgrått-Svart och Marin-Svart

Fundera ut några accentfärger som passar till de båda basfärgerna. Accentfärger förnyar din befintliga garderob och skapar överraskande effekter. Se förslag på accentfärger nedan.

VÅR
Alt. 1. Korallrosa, Varmt Klarröd och Elfenben som accentfärger till Varmt Beige och Varmt Marinblå.
Alt. 2. Honungsgul, Mellanblålila och Elfenben som accentfärger till Kamel och Guldbrun.
SOMMAR
Alt. 1. Ljuslila, Rosa och Off-White som accentfärger till Blågrått och Marin.
Alt. 2. Gammelrosa, Ljusblått och Off-White som accentfärger till Rosabeige och Rosabrun.
HÖST
Alt. 1. Brunaprikos , Champagne och Ostronvit som accentfärger till Kamel och Rostbrun.
Alt. 2. Roströd, Limegrön och Ostronvit som accentfärger till Mörkbrun och Mörk Oliv.
VINTER
Alt. 1. Klarrött, Kungsblått och Vitt som accentfärger till Blyertsgrått och Svart.
Alt. 2. Chockrosa, Grålila och Vitt som accentfärger till Marin och Svart.

Färgprover på nämnda färger finns i färgpasset för respektive årstid.


EWA SJÖLIN, NY LOOK

Klädkoden ska underlätta för dig som gäst att finna rätt nivå på din klädsel så att du inte behöver känna dig för vardags eller för uppklädd när du anländer till festen. Här kommer en enkel förklaring på de olika koderna för dig som är bjuden på bröllop och går i klänningstankar.

Bild 1. Klädsel Kavaj
Klänning French Connection Sandalett Rizzo 
Klänningen ska vara finare än en vardagsklänning men intrycket inte för uppklätt. Knälängd till något under knäet. Valfria skor som passar till.

Bild 2. Klädsel Mörk kostym
Klänning Camilla Thulin Lackpumps Rizzo
Tänk modeller typ "den lilla svarta." Knälängd till något under knäet. En lacksko förhöjer finhetsgraden.

Bild 3. Klädsel Smoking
Klänning Day Birger et Mikkelsen Sandalett Pura Lopez
Knälång till ankellång klänning som tillsammans med skorna ska ge ett festfint intryck utan att vara alltför tjusigt.

Bild 4. Klädsel Frack/Högtidsdräkt
Klänning By Malina Sandalett Kurt Geiger
Festlig fotsid klänning och eleganta skor. Glittriga accessoarer liksom långa handskar hör hemma i denna klädkod.

Gemensamt för de olika klädkoderna är att inte bära helvit eller helsvart klänning på bröllop. Är klänningen ärmlös, eller något för mycket urringad, bärs exempelvis en tunn sjal i kyrkan. Alltför djupa urringningar och kortkort passar ej på bröllop.


EWA SJÖLIN, NY LOOK

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar