• FÄRG FÖR MÄN

FÄRG FÖR MÄN

Färgvalen på kläderna gör stor skillnad på en persons utseende och framtoning. Du har säkert redan upptäckt att en viss färg kan få dig att se helt urtvättad ut medan kompisen får filmstjärnelook i densamma. Förklaringen ligger till största delen i era olika hudtoner och hårfärger. Är du som många andra män nyfiken på vilka färger du passar i och inte. Beställ tid för färganalys och lär dig allt om din färgskala och hur du med enkla medel kan göra mesta möjliga av ditt utseende. Efter färganalysen kommer du att veta vilka nyanser som gäller för just dig och det kommer att bli roligt att handla kläder. Du kommer att upptäcka färger och kombinationer som du aldrig haft en tanke på innan.

På färganalysen får du även göra ett guld- silvertest för klockor och andra smycken. Är hudfärgen varm ser guld bättre ut än silver, och vise versa. Smycken där guld och silver är kombinerat passar de flesta i, men är man väldigt kall i sina färger är det silver eller vitt guld som gäller och är man tydligt varm är det guld som harmonierar bäst.

NOTERAT. FYRA SOM BRUKAR VÄLJA RÄTT.

Carl Bildt är förtjust i gult. Ofta ser man honom bära klargula slipsar som ju faktiskt är en fullträff på honom. Den gula slipsen lyfter en mörk kostym om man som Bildt klär i pigga och varma färger. Och den guldbruna jackan är också den en perfekt match på honom.

Klara och milda färger, med varm ton, passar Carl Bildt, Robert Redford och Brad Pitt.

Man kan bära alla färger om man bara väljer rätt nyans. Här har Kevin Bacon gjort ett lysande val av tomatröd halsduk som är hans bästa röda nyans. Hans bästa gröna nyanser är olivgröna som på bomberjackan. Vilka nyanser som är en persons bästa är helt individuellt och beroende av hud-, hår- och ögonfärg.

Varma, mustiga färger bäst på Kevin Bacon, Krister Henriksson och Clint Eastwood...

Du kan förstärka något i ditt utseende genom att upprepa det i någon detalj. Henrik Schyffert väljer med fördel en himmelsblå slips till sina blå ögon. Den rutiga skjortan han bär på bilden har rätt styrka och underton och är i helt rätt färger för honom.

Kalla, sofistikerade nyanser passar Henrik Schyffert, Anthony Hopkins och Viggo Mortensen.

Bäst passar man i färger som påminner om ens egna. Sigge Eklunds färger är kalla och klara. Han blir snygg i kontrastrika kombinationer som midnattsblått och vitt, och klockan får gärna vara silverfärgad. Kritvit t-shirt till svart kavaj, som han bär på bilden, harmonierar perfekt till mörkt hår och ljus hudfärg.

Kalla, klara, starka färger passar Sigge Eklund, Tom Cruise och Fredrik Wikingsson.

KONTRAST.

Graden av kontrast mellan hud och hår bör följas upp i kläderna. Ljus hud och svart hår ger största möjliga kontrast och passar därför i kritvit skjorta, svart eller midnattsblå kostym och slips som tydligt bryter av mot skjortan. Ljus hud och ljust hår ger minsta möjliga kontrast och klär bättre i exempelvis himmelsblå t-shirt till en mellangrå kostym.

FÄRGER.

Basfärger & Basgarderob.

Grundstommen i garderoben bör bestå av klassiska färger eftersom de utan problem kan kombineras sinsemellan och med accentfärger. Bra färger för basgarderoben är svart, vitt, grått, brunt, kamel, taupe, oliv, mörkgrön, marin och ljusblå.
Välj med utgångspunkt från din personliga stil, dina behov och dina egna färger.

Plagg som bör ingå i en basgarderob.

  1. KOSTYM.   Med en kostym får du tre plagg i ett - kostymen som helhet och kavajen och byxan som var för sig kan kombineras med andra plagg. Mest användbar är mörkgrå eller mörkblå. I exemplet på bilden är kostymen mörkgrå.
  2. DRESSAD SKJORTA I VITT.
  3. OXFORDSKJORTA I LJUSBLÅTT.
  4. T-SHIRTS, 2 ST I BASFÄRGER.   I exemplet på bilden, en vit och en svart.
  5. TUNNARE TRÖJA I CASHMERE I BASFÄRG.   I exemplet på bilden i taupe (gråbeige).
  6. JEANS I MÖRKBLÅTT.
  7. CHINOS I BEIGE.
  8. SKINNJACKA I BASFÄRG. I exemplet på bilden i svart.
  9. DRESSADE SKOR I SVART.
  10. SNEAKERS, VITA

Övrigt att lägga till i basgarderoben.   Rock, vinterkängor, collegetröja, tjockare stickad tröja

Accentfärger.

Färgcirkeln. Färgcirkeln.

Som nämnts innan kan du välja att förstärka något i ditt utseende genom att upprepa det i någon detalj. Som att välja blå slips till blå ögon eller röd halsduk till rödbrun hårfärg. Istället för att upprepa kan man även använda sig av komplementfärger för att förstärka. Färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln har den effekten. Ex. röda pigment i håret förstärks av en grön tröja. Eller orange tröja till mörkblå byxor som blir en snygg och effektfull kombination. Vill man inte ha för mycket effekter kan man istället kombinera färger som ligger intill varandra i färgcirkeln, de harmonierar alltid med varandra, exempelvis blått och grönt eller blått och lila. Att klä sig i samma färg i olika nyanser, som ljusblått till marin, är förstås alltid elegant. Allt beror till sist på vilka nyanser du klär i och vilken stil du föredrar.

Färg/Stilinspiration NY LOOK. "Modell" Kevin Bacon.

VÄRDA EN TITT.

MANOLO

MR PORTER

MASSIMO DUTTI