• FÄRGANALYS

FÄRGANALYS.

Med rätt nyanser på kläder och makeup kan du faktiskt se många år yngre ut. Ögonen förstärks och huden får en frisk och mer ungdomlig framtoning. Som bonus slipper du de dyrköpta felköpen. Så nog är det värt att lägga ner lite möda på att fundera ut vilka dessa nyanser är.

JOHANNES ITTEN.     Grunden till dagens moderna färganalys lades redan på 1920-talet av konstnären, och läraren vid Bauhausskolan, Johannes Itten. Han upptäckte efter en övning att eleverna omedvetet valt färger till sina målningar som harmonierade med deras egen hud-, hår- och ögonfärg. Istället för att bara kalla färggrupperna för A, B, C och D valde han den mer poetiska årstidsindelningen med utgångspunkt från naturens skiftningar.

VÅR, SOMMAR, HÖST, VINTER.   Varma färger har gul underton och kalla blå. Detta är lätt att se om du har ett färgprov att jämföra med när du handlar kläder och makeup. Vårfärgerna är klara och ljusa med varm underton. Sommarfärgerna svala, och lite mer dämpade. Höstfärgerna varma och mustiga med gul underton. Vinterfärgerna kalla och isiga med blå underton

Vivien Leigh i rätt röd i Borta med vinden, 1939.

FÄRGANALYS ENDAST FÖR FILMSTJÄRNOR.   Färganalysen användes från början endast av filmen och teatern. Dels för att få skådespelarna att se så bra ut som möjligt, men också för att få fram rollens speciella karaktär. Först på 80-talet slog färganalysen igenom på allvar för oss vanliga dödliga, och nu på 2020-talet har den åter fått ett välförtjänt uppsving.

Softa toner klär den som är sommar. Softa toner klär den som är sommar.

METTE-MARIT EN SVAL PRINSESSA.     Bäst klär du i färger som har samma eller liknande karaktär som dina egna färger. Ett bra exempel på detta är Mette-Marit av Norge. Hon väljer mycket fördelaktigt de lite ljusare nyanserna i den svala färggruppen sommar.

PENGAR ATT TJÄNA IN.     En professionell färganalys är verkligen jättebra och något man har nytta av i många olika sammanhang. Vid köp av dyra basplagg, makeup och glasögon finns stora pengar att tjäna in på att det blir rätt. Och vardagen blir så mycket enklare med en färgkoordinerad garderob. Inte minst på morgonen när man snabbt vill hitta kläder som passar ihop.
 

EWA SJÖLIN

FÖR DIG SOM ÄR VÅR...

..är det varma, ljusa och pigga färger som gäller.

Har du ungefär samma färger som Lena Endre, Emma Stone eller Nicole Kidman? Då klär du bäst i klara och varma toner. Vårar har ett friskt och klart utseende med gyllene undertoner i huden, en del är fräkniga. Håret är guldblont, guldbrunt, rödlätt eller duvgrått. Varma gröna, blå eller gyllenbruna nyanser är vanliga på vårögon.

Varmt klarröd, turkos, korall och persika är färger som får dig att lysa. Till din varma hudfärg harmonierar smycken i guld. Även i din makeup ska du välja varma undertoner, ex. läppstift & rouge i persika eller korall och foundation med gul bas - i samma färg som din hudton.

Håret inramar ansiktet och rätt färgval är lika viktigt som färgerna på plaggen du bär upptill. Titta efter färgnamn som guldblond, jordgubbsblond eller ljus guldbrun.

FÖR DIG SOM ÄR SOMMAR...

..är de sobra, svala nyanserna allra bäst.

Har du ungefär samma färger som Mette-Marit, Cate Blanchett eller Jennifer Aniston? Då klär du bäst i svala, dämpade färger. Vanligen är sommarens hudfärg blek med rosa underton, med hårfärg från ljusblond till askblond eller brun med röda eller grå inslag. Ögonen är blå, gråblå, grågröna eller milt nötbruna.

Rosabeige, gammelrosa, marin och himmelsblått är några av dina bästa nyanser. Smycken i silver eller vitt guld passar din hudton. Även skor i silver blir mycket snyggt ihop med dina basfärger.

Din foundation ska ha en rosa underton för att se naturlig ut mot din hudfärg. Välj rouge och läppstift i mjuk rosa nyans. Trivs du med slingor i håret passar en askblond ton ypperligt.

FÖR DIG SOM ÄR HÖST...

..gäller det att välja de varma och mustiga nyanserna.

Har du ungefär samma färger som Anna Lindmarker, kronprinsessan Victoria eller Julianne Moore? Då klär du bäst i varma, mustiga och dämpade färger. Höstars hudfärg är gyllene, ljus till mörk, och ibland fräknig. Härfärgen är gyllenbrun, röd och ibland gyllenblond. Ögonfärgen oftast grön eller gyllenbrun.

Champagne, ostron, oliv, brunaprikos och rostrött är slående färger på dig. Kombinera med accessoarer (gärna även skor) i guld, roséguld eller brons.

Tänk även varmt och gyllene när du väljer makeup. Gultonade makeupcremer, så nära din egen hudton som möjligt och rouge/läppstift i roströd nyans alternativt bruntonad persika om du föredrar en naturlig look.

Hasselnöt, kopparmahogny och kastanj är exempel på passande hårfärger. Är du en höst med mörkblont hår blir en gyllencendré färg fin. I slingor passar honungsguldiga nyanser.

FÖR DIG SOM ÄR VINTER...

..gäller det att tänka klara färger och kontraster.

Har du ungefär samma färger som Agneta Sjödin, drottning Silvia eller prinsessan Sofia? Då klär du bäst i kalla, klara och isiga färger. Vintrar har gråbeige, beigerosa eller olivfärgad hudfärg och mörkt hår. Är håret grått är det salt & peppar eller silvergrått. Ögonen är mörka eller klara med stor kontrast mellan irisen och ögonvita.

Svart och vitt ihop med fuchsia, klarrött och royalblått är särskilt lyckade kombinationer på dig. Blankt silver eller vitt guld och diamanter får dig att gnistra.

Din hudfärg är kall och din makeup och hårfärg måste väljas med sval underton för att se naturlig ut. Välj askiga mörkbruna toner på håret eller mörkbrunt med kallt röd anstrykning som violettbrun. Även silvervitt blir fint, både på dig som är äldre och den yngre som vill synas.

Som makeupcreme passar beige eller ljusbrunt med rosa underton. Läppstift och rouge i ceriserosa nyanser eller rött utan gulton.

12 FRÅGOR & SVAR OM FÄRGER OCH FÄRGANALYS.

1.

Hur gör jag om jag vill följa modet och säsongens stora trendfärg förvandlar mig till en blek mus?
Du kan ändå bära den men i mindre detaljer som accessoarer. Att ha en gul väska är inte samma sak som att ha en gul polotröja. Det viktigaste är nämligen vad du har närmast ansiktet, eftersom det är den färgen som får störst effekt.

2.

Jag har nyligen färgat håret i en helt annan färg än min naturliga, kan jag ändå göra färganalys?
Har du färgat håret täcker man över det under färganalysen. Förhoppningsvis har du valt rätt hårfärg annars blir det att boka tid hos frisören. Håret ramar in hela ansiktet, så det är förstås viktigt att det blir rätt.

3.

Jag vill gå på färganalys, men hur går det till?
På samma sätt som hos frisören blir du placerad framför en stor spegel med bra dagsljusbelysning. Färgkonsulenten draperar dig sedan i många olika varma och kalla nyanser för att komma fram till just din färgskala. Du kommer att se en dramatisk skillnad i ansiktet mellan olika färger. Tips på passande färgkombinationer och en fin vardagsmakeup brukar också ingå. Det hela tar cirka 1,5 timme. Och du kommer inte att ångra dig.

4.

Vilken årstid passar i linnefärg?
Färgen kitt (ofta i linneplagg) är neutral och kan användas av samtliga årstider. Kombinera med dina årstidsfärger.

5.

Kan jag använda färger från en annan årstid. Jag är vår och gillar sommarens ljusblå nyans?
Visst kan man kombinera sin färgskala med färger från en annan årstid. På dig blir det fint med ljusblått som accentfärg till varmbeige eller kamel. Det viktiga är helheten, att den egna färgskalan dominerar. I vårens färgpass finns en varm ljusblå med röd underton som är så snygg på skjortor till din färgskala. Har namn som ljust blålila eller periwinkle. Missa inte den.

6.

Jag har blont hår, är det kört för mig att ha svarta kläder om jag gör en färganalys? 
Man kan använda svart även om det inte passar den naturliga färgskalan (med vissa reservationer). Det kan vara fint om man är ung och särskilt snyggt blir det som kontrast till blont hår. Men är man lite äldre får man se upp eftersom svart har en förmåga att suga energi ifrån utseendet. En annan färg närmast ansiktet lättar upp.

7.

Jag har bara svarta skor. Vad finns det för alternativ (vill inte ha knallfärger)?
Skor i beige är ett snyggt alternativ till svart och brunt och gör dessutom benen visuellt längre. Varmbeige och kamel för vår och höst. Gråbeige och rosabeige toner för sommar och vinter. Kom ihåg att matcha med snygga strumpor ton-i-ton med skorna.

8.

På mitt nya jobb är det viktigt att se välklädd ut. Jag fick nästan panik när jag öppnade min garderob som är en blandning av precis alla färger. Var börjar jag?
Börja med att bestämma dig för en basfärg till kavaj, kjol, byxa, skor och väska. Lägg även till ett par klassiska blå/mörkblå jeans, en skjorta i "din vita" färg och en snygg kofta. Välj sedan toppar, tröjor och tunikor i accenter som matchar dina basfärger. (Har du ett färgpass utgår du enkelt från färgproverna som visar vilka dina basfärger och accentfärger är).
När du fått ihop garderoben kan du sedan välja en accentfärg på en uddakavaj, byxa eller kjol. Eller kanske du vill ha en väska och ett par skor i en klatschig färg.  Låt fantasin flöda och få inspiration från modereportage och från skyltfönster för att hitta nya färgkombinationer. Hos ZARA och Massimo Dutti hittar du snygga plagg i bra kvalitet i förhållande till priset. Läs mer här.

9.

Hur ser man skillnad på en varm och en kall brun med tanke på färgkombinationer?
Brunt innehåller ofta spår av rött, orange, rosa eller violett. Med dessa färger som utgångspunkt kan du sedan hitta färger som passar till. Tänk kjolarna ovan i kombination med beige: Den varmt konjaksbruna kjolen passar till champagnebeige - den svalt rosabruna kjolen till rosabeige. Med ett färgpass kan du lätt se vilka färger som passar ihop.

10.

Kan man ändra årstid?
Din färgskala är samma hela livet, du ändrar t. ex. inte årstid när du är brun eller när du blir äldre. Däremot kan du passa bättre och sämre i färgerna inom gruppen när de egna färgerna förändras.

11.

Ska jag välja vit eller elfenbensvit brudklänning?
Prova vitt och elfenbensvitt mot ansiktet. Växla mellan de två nyanserna och se vad som händer i ansiktet. Är du varm så tar den vita bort all färg från ansiktet medan den i elfenben ger fräsch, fin lyster. Klär du i kalla färger ser du nästan gul (och trött) ut av elfenben medan den vita lyfter och ger klar hy och en piggare look. Det brukar synas ganska tydligt vad man passar i när det gäller nyanser av vitt. Så ta dig tid framför spegeln, det är ju viktigt att brudklänningen känns perfekt. 

12.

Jag är vinter, passar jag bara i silversmycken? Kan man blanda guld och silver?
Att mixa silver och guld är jättesnyggt och en självklarhet hos fina modehus som Chanel. Men vill du bära en enda metall så är silver eller vitt guld oftast finare till din färgskala än rött guld, som passar de varma årstiderna bättre.

LITEN FÄRGLÄRA.

GRUNDFÄRGER.
Gult, rött och blått är grundfärger. Genom att blanda dessa tre färger får man fram alla andra färger.

 

BLANDFÄRGER.
Grönt, orange och violett är blandfärger som man får av att blanda två grundfärger.  Gult och rött (orange). Gult och blått (grönt). Rött och blått (violett).

 

KOMPLEMENTFÄRGER.
Man kan säga att en komplementfärg är en färgs motsatsfärg, och om man blandar båda färgerna med varandra så tar de ut varandra och man får grått. Används de intill varandra förstärks de båda färgerna.

Se exemplen här nedan.

Julienne Moore i grön klänning som förstärker hennes röda hår. Julienne Moore i grön klänning som förstärker hennes röda hår.

FÄRGFÖRSTÄRKNING I PRAKTIKEN.


Rödhåriga personer passar väldigt bra i grönt, eftersom håret då ser rödare ut.

Gula kuddar blir en effektfull accent i en lilatonad soffa.

Brun ögonskugga gör blåa ögon blåare.

 

 

I färgcirkeln så är det komplementfärgen som ligger mittemot. Bild från färgpasset.

Grönt puder dämpar rodnader i huden. Grönt puder dämpar rodnader i huden.

FÄRGNEUTRALISERING
I PRAKTIKEN.


Grönt puder neutraliserar rödrosig hy.

Blå pigment neutraliserar orangea slingor.

Har du lilaaktiga ringar under ögonen - använd en concealer med gult pigment.