• BLOGG

Ta hjälp av haloeffekten

Snyggt matchat av Helen Mirren.

Letar du nytt arbete? Då bör du lära dig hur du med enkla medel kan ta hjälp av haloeffekten. Det personliga varumärket, alltså du själv och vad du utstrålar, är betydligt viktigare än att kunna skriva ett perfekt CV.
 
Vid en anställningsintervju har du blivit bedömd efter 7 sekunder. Det du hinner på den tiden är i stort sett bara att ta i hand och presentera dig. Alltså är det ganska smart att lägga ner tid på saker som kläder, frisyr, leende och handslag. Detta handlar inte om utseendefixering utan om psykologi.
 
Utnyttja dessa tre punkter inför anställningsintervjun.

  • Klä dig snyggt i en stil som passar din personlighet och det företag du träffar
  • Öva in ett lagom fast handslag
  • Blixtra av ett naturligt leende

Nu har du tillskrivits en massa positiva egenskaper innan du knappt öppnat munnen.  Intervjuaren tycker att du är vänlig, professionell, generös, förtroendeingivande, attraktiv, ärlig, och själva intervjun flyter på så mycket enklare - inte minst om du är lite blyg som person. Och det har du haloeffekten att tacka för.
 

EWA SJÖLIN, NY LOOK

LTS – Psykologi A
När man bedömer en person utifrån en enstaka egenskap kallas det haloeffekten. Det innebär att om vi ser en person som vi tycker ser trevlig ut, tror vi också att personen är vänlig, generös och bra på andra sätt. Det motsatta omdömet gäller också. Forskare har visat att detta påverkar alla våra vardagliga sammanhang.
Vid t ex en anställningsintervju gäller det därför att försöka se positiv och ordentlig ut om man vill få jobbet. Om det är ett jobb som utkastare på en pub, är det kanske en fördel att se sträng och stark ut. Det finns ett engelskt talesätt som lyder " You never get a second chance to make a first impression" (bet. ungefär "du får ingen andra chans att göra ett första intryck").

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-