• BLOGG

Välj rätt hårfärg

Om man vill ändra sin hårfärg rekommenderas att hålla sig ganska nära den naturliga färgen för att få bästa resultat. Med lite koll på färgkoderna är det större chans att lyckas än om man bara tittar på bilden på paketet. Här några enkla tips.

Basfärger (färgdjup).

1 = Svart 2 = Svartbrun 3 = Mörkbrun 4 = Brun 5 = Ljusbrun 6 = Mörkblond 7 = Mellanblond 8 = Blond 9 = Ljusblond 10 = Mycket ljusblond

Välj en basfärg som är nära din naturliga hårfärg (se färgkoderna ovan). Du kan välja din naturliga färg eller en till två toner över eller under. Till exempel, om ditt hår är ljusbrunt är följande basfärger att föredra: 3 Mörkbrun, 4 Brun, 5 Ljusbrun, 6 Mörkblond eller 7 Mellanblond.

Reflektioner (nyans).

Den andra siffran visar basfärgens huvudsakliga reflektion och den tredje siffran (som ibland finns) den sekundära reflektionen. Till exempel 5.0 är neutral brun, 5.1 säger att färgen har inslag av ask vilket ger en kallare brun färg, 5.3 har en varmare, guldig nyans. Reflektionerna klassificeras enligt följande:

  • 0 = utan reflektioner
  • 1 = kall askreflektion
  • 2 = iriserande kall reflektion (rosa färg, ljus lila)
  • 3 = varm gyllene reflektion
  • 4 = varm kopparreflektion
  • 5 = mahogny kall reflektion
  • 6 = röd het reflektion
  • 7 = lila kall reflektion (brunlila nyans)

Reflektionskoderna kan variera från ett färgmärke till ett annat . Det är därför viktigt att noggrant kontrollera färgtabellen som erbjuds av varje märke innan du köper din färg

Rätt nyans ger strålglans.

Håret ramar in ansiktet och när färgen harmonierar med dina naturliga färger får du ett betydligt fräschare utseende. Tänk därför på att välja en hårnyans som matchar din hud. Kalla nyanser till kalla hudtoner och varma nyanser till varma hudtoner, precis som med makeup och plagg nära ansiktet. Ta även hänsyn till ögonfärgen. Om du till exempel har gröna ögon kommer röda reflektioner i håret att göra dina ögon mer intensiva jämfört med rena askfärger som släcker strålglansen lite grand. 

Färganalystest.

Känner du dig osäker på om din hudton är varm eller kall? Gör ett färganalystest online eller boka tid för personlig rådgivning.

Hudton.

Lyssna på frisören.

Även om de flesta färgsituationer kan hanteras hemma, är det ibland bättre att anförtro håret till ett proffs. Om du till exempel vill gå från ljusbrun till mycket ljusblond eller om ditt hår är skadat av de många behandlingar det har genomgått, eller för att korrigera ett färgfel.
 

EWA SJÖLIN, NY LOOK

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-